Intervju med en tjej som är 18 år och går på gymnasiet

Vi läste första sidorna i broschyren ”OM KRISEN ELLER KRIGET KOMMER.
Information på lätt svenska,” och pratade om det vi läste.

Jag hade först skrivit ut kopior på texten från myndigheten MSB och deras hemsida.
Broschyren delades ut till alla hushåll i Sverige i maj 2018,
.
På MSB kan du klicka dig fram till publikationer eller använd länken: https://rib.msb.se/filer/pdf/28713.pdf och

INTERVJU MED TJEJ 18 ÅR
1. Christina: - - Har du och din familj sett information om vad ni ska göra om det inte finns vatten och om mataffärerna är stängda?

Tjej 18 år svarar: - Nej det har vi inte och jag tror inte alla i Sverige har läst. De som inte kan svenska förstår inte. Ungdomar läser inte. Jag skulle inte läsa själv. Om läraren går igenom allt på samhällslektionen så skulle många förstå bättre än av att bara få papper i brevfacket eller något annat liknande sätt som myndigheterna sprider opersonlig information på. Fråga

2. Christina: - Vad tycker du om det här citatet: ”Vi som bor i Sverige har också ansvar för att landet är säkert och tryggt för alla. Vi måste kunna hjälpa varandra om något hotar vårt land. Om du är förberedd kan du hjälpa till så att landet klarar om något allvarligt händer!”

Tjej 18 år svarar: - Jag förstår att alla ska hjälpa varandra om det är stor kris i Sverige och det inte finns el, värme, vatten eller mat. I Sverige är det inte krig eller stor kris just nu-det är inte krig och det finns rinnande vatten och mat men ändå hjälper många i det här landet varandra som det är nu på grund av covid-19 pandemin och andra saker. Och om det blir stor kris, större och värre än covid-19 pandemin, så kommer de också göra det då. Jag tror det skulle gå bra.

Fråga 3. - Christina: Men om det inte finns rent vatten och ingen värme i lägenheten. Vad gör du då?

Tjej 18 år svarar: - Man kanske kan köpa ett extra täcke för att inte frysa? Det finns vattenreningstabletter och vattenreningsfilter att köpa.

Fråga 4. Christina: - Och om det inte finns mat att köpa och inga transporter? Om gränserna är stängda under mycket lång tid. Om bilar och lastbilar, flyg och transportbåtar inte kan åka och butikerna är stängda? Vad gör du då?

Tjej 18 år svarar: - I Sverige finns det bönder. Det behöver bli fler bönder som odlar mat. De som har villa, radhus eller andra hus med trädgård kan odla. Kommunerna kan göra om gräsmattorna till odlingsmark.

Fråga 5. Christina: - Jag har skrivit ett förslag till politikerna om att alla städer borde bygga stadsväxthus på torgen i städerna. Inte alla torg, men där det går. Inte riktigt glas som lätt går sönder, utan plexiglas (plastglas) och blandat med andra material i väggarna. Det går att använda lera som byggmaterial. Alla väggar behöver inte vara av plastglas, det skulle bli för dyrt och för varmt också. Taken borde gå att öppna ibland för att få in ny luft och syre och för att få solljus på människor och växter. Regnvatten skulle samlas in på utsidan och ledas in i odlingsavdelningarna för bevattning och solcellspaneler på taken skulle ge elström. Och att de går att stänga när det behövs, på dagarna och naturligtvis på nätterna. Det finns redan folk som pratar om stadsväxthus och jag har läst om det på internet. Det kanske redan finns någonstans i Sverige. Mitt förslag är att det ska finnas i många städer och förorter i många kommuner. Det tror jag kan vara bra men det vet inte jag. Något annat kan vara bättre. Odling utomhus för privatpersoner håller regeringen på och planerar på något sätt, kanske mer kolonilotter. Det såg jag på nyheterna på TV för ett par veckor sedan. Jag kommer inte ihåg exakt vad de sade. Det är bra om alla tänker, diskuterar och lämnar förslag på e-mail direkt till kommunalpolitikerna i kommunen du bor i. Mailadresser till politikerna finns på kommunernas hemsidor. Min idé är att om landets gränser stängs och vi inte kan köpa mat så kan hela växthuset användas för att odla. Det går att odla i växthus på sommaren och på vintern och hela året även om det ösregnar eller är torka. Om det blir krig eller storkris så tar kommunerna i hela landet bort alla lekplatser och soffor från alla växthus och lägger ut odlingsjord och odlar mat som befolkningen får hämta eller köpa lite av. Men det skulle vara mat till gamla, sjuka, små barn och skolbarn i första hand.

Tjej 18 år svarar: - Det är en smart idé! Det skulle vara bra!

Ett förslag från Tjej 18 år:
- Många i Sverige har egen segelbåt. Om de tar segelbåten i stället för bil, flyg eller motordriven båt eller skepp om de ska åka till länder som ligger nära Sverige, så är det bättre för klimatet och om oljan tar helt slut så kan de ändå segla, om de börjar med det redan nu innan oljan tar slut. Det går att segla till Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Frankrike, England och många andra länder. Som i gamla tider (förr i tiden).

Fråga 6: Christina: - Vi kan prata lite mer om vad gör du om det blir storkris och det inte går att köpa mat i butiker kanske under väldigt lång tid- flera månader?

Tjej 18 år svarar: - Man kan använda gamla metoder och salta in kött.

Fråga 7. Christina: - Har du hört om att det finns syrade grönsaker och surdegsbröd att köpa i många affärer, till exempel på Coop och många andra ställen? Tjej 18 år svarar: - Nej, det vet jag inte, vad är det? Christina: - Till exempel vitkål men också andra grönsaker går att syra. Det blir en nyttig bakteriekultur i grönsakerna och funkar som konservering om man gör på rätt sätt. Jag är inte bra på det men vi kan lära oss tillsammans. Jag behöver också andras hjälp om det blir stora problem på riktigt. Jag bara kommer med förslag. Läs mer på internet och i böcker. Skulle du tycka det vore roligt om vi startar en kurs i att salta in mat och göra syra grönsaker och liknande gamla metoder?

Tjej 18 år svarar: - Det kunde vara roligt!

Fråga 8. Christina: - Är det något mer du tänker på om det vi har läst på första sidan i broschyren OM KRISEN ELLER KRIGET KOMMER?

Tjej 18 år svarar: - Många flyktingar och invandrare men också många svenskar skulle vilja flytta från Sverige om det blir stor kris eller krig, om det inte finns el, vatten, värme och det inte går att köpa mat i butik. Men då skulle det inte finnas bil eller flyg att åka i så de måste flytta från Sverige i segelbåt. Man måste börja med att flytta alla äldre i segelbåt till andra länder.

Christina: - Det är kanske en naturlig tanke, särskilt om man själv har flytt från ett land där det är krig, att om blir det storkris i Sverige så flyttar vi igen till ett annat land. Och det kanske många svenskar också tänker men om det blir långvarig storkris i många länder eller krig i världen som stoppar alla transporter till Europa och Sverige också, så kanske det inte finns något land att flytta till om de har samma problem där. Fiendemakt kan stänga ner våra datorer och el. De behöver inte slösa vapen och bomber på oss för om de stänger av elströmmen så blir hela landet svart. Den tekniken finns och det vet många att militär kan stänga av (störa ut) elkraften i andra länder. Att bygga upp närodling överallt är därför en militär strategi. Ett självförsvar, på det sättet att då är vi inte lika beroende av elström och landet stannar inte. Vi fortsätter leva och äta. Vi måste lära oss nu att klara oss utan el, vatten i vattenkran och dusch, utan värme och matbutiker, och utan toalett - vi behöver lära oss nu hur vi ska göra för att överleva för det är för sent att försöka lära sig det då när det händer – om det händer. Det kan hända – vi vet inte. Men vi kan inte vänta. Vi måste planera nu och politikerna kan inte planera allt själva. Det är våra egna liv det handlar om! Vi måste förbereda oss bättre för vår egen skull.

Fråga 9. Se upp för falsk information, står det i broschyren OM KRISEN ELLER KRIGET KOMMER. Så här står det i broschyren: ”Andra länder och vissa grupper försöker redan nu sprida information för att vi ska tycka och göra sådant som de tycker är bra. Detta gör de för att vi ska bli sämre på att försvara vårt land och oss själva. Bästa sättet att skydda sig mot sådan information är att kontrollera noga varifrån informationen kommer och vilken sorts information det handlar om.
Christina: - Vad tänker du om att det sprids falsk information på sociala medier, Facebbok, Twitter osv? Det kanske till exempel kan vara påståenden om att all information om risk för kris eller krig är falskt. Det påståendet kan vara falsk information (fake news), för att lura oss tro att vi inte behöver förbereda oss och lära oss hur vi kan klara oss och överleva i kristid.

Tjej 18 år svarar: - Jag har hört om det i skolan. Det är viktigt att läsa nyheter i de stora dagstidningarna och lyssna på nyheter på radio och TV, inte på sociala medier.

Fråga 10. RISK FÖR TERRORATTACKER står det i broschyren OM KRISEN ELLER KRIGET KOMMER
Christina:- Det kan också vara någon terrorist som av politiska (skäl för att de vill göra oss rädda) dödar folk med kniv, eller som på Drottninggatan i Stockholm för några år sedan, att en terrorist körde in med stor bil på gågatan och körde på folk.

Tjej 18 år svarar: - Det är viktigt att vara försiktig! Om det blir storkris så ökar skjutningar och sådana saker. Till exempel när coronaviruset och covid-19 pandemin kom till Sverige så ökade inbrott i affärer. Det var mer i USA men i Sverige också! I varje kommun i landet och på alla platser i landet måste det finnas många små polisstationer och att poliserna alltid går runt och finns där. För om det blir terrorattentat och vi ska ringa 112 så är det svårt om mobilen inte är laddad, eller om man har tappat den eller glömt den hemma. Det behövs många små polisstationer överallt så man kan springa och larma en polis.